Erősen égetett durva szemcsésre őrölt tűzálló anyag. A samott liszt alkalmas kandallók, tűzhelyek, cserépkályhák égésterének bélelésére. Fő funkciója a kályhacsempékben a csempe porozitásának kialakítása, amely a cserép hőtartó képességét biztosítja, valamint az általában zsírosabb anyag soványítása azaz feldolgozhatósága. Pl. öntés, préselés illetve mázazhatóság biztosítása.
A samott lisztet nátron-vízüveg oldattal pasztaszerű anyaggá keverjük úgy, hogy mindig a folyadékot adagoljuk a száraz anyaghoz (1 kg száraz samott liszthez kb. 3-4 dl vízüveg oldat szükséges). A jól kikevert paszta 60 percig dolgozható fel. Az aljzatnak szilárdnak, por- és piszok szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A keverék kb. 48 óra alatt szilárdul meg. A szilárd anyag kialakulásához 30% agyag hozzáadása szükséges (kályhákban, kandallókban 850-9000C-on alakul ki a végleges kötés). A felhasználásra kerülő nátron-vízüveg oldat lúgos kémhatású, ezért kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembe jutást.
Szemcseméret: 0-3 mm
Tárolás: Száraz helyen minőségét korlátlanul megőrzi.